Binnen softwareontwikkeling worden teams vaak geconfronteerd met een spanningsveld tussen keuzevrijheid en standaardisatie. Aan de ene kant zorgt keuzevrijheid ervoor dat teams tools en technologieën kunnen kiezen die het beste aansluiten bij hun specifieke behoeften en hun persoonlijke voorkeuren. Aan de andere kant kan standaardisatie juist helpen om uniformiteit en stabiliteit binnen een organisatie te waarborgen. De sleutel tot het vinden van een gezonde balans ligt in het ondersteunen van beide doelen, mogelijk door het introduceren van een Enablement team. Ik leg graag uit waarom.

De voordelen van standaardisatie

Standaardisatie binnen softwareontwikkeling heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Uniformiteit en stabiliteit: Door technologieën centraal te kiezen, ontstaat er een consistente werkwijze die helpt bij het bewaken van architectuurprincipes en kaders en richtlijnen. Het maakt het eenvoudiger om non-functional code te generaliseren en het risico op technical debt te verminderen.

  • Schaalbare kennisdeling: In een gestandaardiseerde omgeving is het eenvoudiger om kennis te delen, aangezien iedereen binnen het team en over verschillende teams heen dezelfde tools en werkwijzen gebruikt. Bovendien zijn teamleden beter uitwisselbaar, zodat vervangingen soepel kunnen plaatsvinden zonder afbreuk te doen aan veiligheid, consistentie en compatibiliteit.

  • Efficiënte architectuur: Teams profiteren van een uniforme architectuur omdat onderhoud, waaronder beveiligingsupdates en -patches, eenvoudiger te beheren zijn wanneer er minder variatie in technologieën is. Daarnaast profiteren architecten van deze uniformiteit, omdat het makkelijker is om de architectuur te toetsen aan architectuurprincipes en kaders en richtlijnen.

De uitdagingen van teveel keuzevrijheid

Keuzevrijheid biedt ontwikkelteams de mogelijkheid om tools te kiezen die ze het meest geschikt vinden voor hun taak, of waar ze zelf de meeste affiniteit mee hebben. Deze keuzevrijheid brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee:

  • Verhoogde onderhoudslast: Met meer keuzevrijheid komt ook meer verantwoordelijkheid. Teams moeten hun technologieën onderhouden wat kan leiden tot een verhoogde werkdruk of verschuiving van focus. De continuïteit komt hiermee in het gedrang.

  • LCM-uitdagingen: Het onderhouden van verschillende tools en technologieën zorgt ervoor dat teams vaak worstelen met Life Cycle Management (LCM). Dit kan betekenen dat ze achterlopen op updates, wat uiteindelijk risico’s oplevert voor stabiliteit en veiligheid.

  • Fragmentatie van technologie: Wanneer elk team of zelfs individuele developers hun eigen technologieën kiezen, kan dit leiden tot fragmentatie. Dit maakt het beheer van de architectuur en software complexer en kan leiden tot problemen met compatibiliteit.

Enablement team: De sleutel tot balans

Een Enablement team kan een cruciale rol spelen bij het verenigen van keuzevrijheid en standaardisatie. Een Enablement team verschilt van een Platform team, dat in veel organisaties al een plek heeft verdiend. Het Enablement Team helpt teams met technologische keuzes en werkwijzen, terwijl het Platform Team verantwoordelijk is voor het leveren van een solide, herbruikbare infrastructuur waar teams op kunnen vertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Kubernetes of andere Cloud-gerelateerde diensten.

Het Enablement team fungeert als een brug tussen de behoefte van ontwikkelaars aan flexibiliteit en de noodzaak voor organisatorische uniformiteit.

Een Enablement team biedt:

  • Centrale begeleiding en governance: Het Enablement team houdt toezicht op de technologische keuzes die teams maken en zorgt ervoor dat deze keuzes passen binnen de bredere kaders van de organisatie. Hierdoor behouden teams enige flexibiliteit, maar blijft de technologie-stack beheersbaar. Het Enablement team ondersteunt teams, maar treedt niet op als controlerende autoriteit. In plaats daarvan biedt het team handvaten aan architecten en security officers om te toetsen of teams voldoen aan de gestelde architectuurprincipes en veiligheidsrichtlijnen. Het Enablement team fungeert hierbij als hulpmiddel om teams binnen de kaders te laten opereren, terwijl de ontwikkelteams zich kunnen focussen op innovatie en het bouwen van waardevolle features.

  • Ondersteuning bij implementatie: In plaats van dat elk team zelf verantwoordelijk is voor het implementeren en onderhouden van technologie, biedt het Enablement team ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een library, een platform of deployment scripts. Dit verlicht de druk van ontwikkelaars en zorgt ervoor dat technologieën op een veilige en consistente manier worden geïmplementeerd.

  • Technologiekeuzes met veiligheid en schaalbaarheid: Het Enablement team zorgt ervoor dat de gekozen technologieën niet alleen veilig zijn, maar ook consistent gebruikt kunnen worden binnen de organisatie. Dit maakt het voor teams mogelijk om sneller te schakelen, zonder zich zorgen te hoeven maken over onverwachte complicaties of risico’s, zoals beveiligingsproblemen of technical debt. Hierdoor kunnen teams zich volledig focussen op het ontwikkelen van nieuwe features, terwijl de fundamentele technologische beslissingen al voor hen genomen zijn.

  • Richtlijnen met ruimte voor innovatie: Het Enablement team stelt duidelijke richtlijnen op voor technologische keuzes, maar geeft teams ook de ruimte om te innoveren binnen die kaders. Hierdoor blijft er ruimte voor experimenten en maatwerkoplossingen, terwijl de algemene structuur behouden blijft. De kaders dienen door het Enablement team transparant te worden vastgelegd, zodat teams exact weten wat er van ze verwacht wordt.

De optimale balans tussen keuzevrijheid en standaardisatie hangt af van de specifieke behoeften van een organisatie en de technische eisen van de teams.

Conclusie

De keuze tussen technologievrijheid en standaardisatie is geen eenvoudig vraagstuk. De introductie van een Enablement team kan helpen om beide werelden samen te brengen. Door teams de mogelijkheid te geven om hun technologieën te kiezen binnen een set van richtlijnen, ondersteund door een Enablement team, kunnen organisaties het beste halen uit zowel innovatie als standaardisatie. Hoewel de implementatie van een Enablement team op de korte termijn een aanzienlijke kostenpost kan lijken, leidt het op de lange termijn tot besparingen door het verminderen van technical debt en het beperken van risico’s. Daarnaast zorgt een eenduidige software- en architectuurkeuze voor kostenreductie, doordat het beheer eenvoudiger wordt, de leercurve voor nieuwe teamleden minder stijl is, en onderhoudskosten dalen. Dit draagt niet alleen bij aan de tevredenheid onder developers, maar ook aan een veilige, uniforme en schaalbare architectuur die op de lange termijn kosten bespaart.

shadow-left